Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Cradle-to-Cradle

De filosofie van Cradle to Cradle (C2C) breekt een lans voor toepassing van bouwmaterialen en -producten die recyclebaar of liever nog upcyclebaar zijn. Upcycling staat voor recycling van een gebruikt product tot nieuw product met betere eigenschappen en kwaliteiten dan zijn voorganger.

De geestelijke vaders van Cradle to Cradle: architect William McDonough en chemicus Michael Braungart. De doorbraak voor hun gedachtengoed kwam in 2002 bij publicatie van hun boek 'Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things' (ook in het Nederlands vertaald).

C2C gaat ervan uit dat – analoog aan de voedselketen – een materiaal, product, ontwerp of gebouw een volledig gesloten kringloop beschrijft ('van de wieg tot de wieg').

Afval = voedsel.

In het C2C-scenario is (dan ook) geen plaats voor ongebruikt afval. Afval is de grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe materialen: 'afval is voedsel'. Gebruikte bouwmaterialen worden, na demontage van een gebouw, ingezet bij de productie van nieuwe materialen (recycling) óf opnieuw als bouwmateriaal toegepast (hergebruik), bijvoorbeeld in een nieuw bouwproject.

C2C maakt bovendien de overstap van recycling naar upcycling. Upcycling resulteert in nieuwe materialen die zich lenen voor dezelfde toepassingen als het 'moedermateriaal', maar ook hoogwaardigere toepassingen aankunnen.

Staal = C2C

Staal is een C2C-materiaal. De kringloop van staal is gesloten en staal is recyclebaar én upcyclebaar. Een profiel met staalkwaliteit S235 is bijvoorbeeld om te smelten tot de hogere kwaliteit S460. Het recyclen van S235 tot S460 kost net zoveel energie als het recyclen van S235 tot S235. Een S460-profiel bezit bovendien betere eigenschappen, bijvoorbeeld een hogere sterkte. Hierdoor is voor een constructiedeel minder materiaal nodig (materiaalextensief). Bij deze 'dubbele winst' valt de iets hogere aanschafprijs van S460 (zo'n 9% hoger dan S235) in het niet.

Staal heeft de kringloop gesloten.

Bend Bench

Geheel volgens de principes van C2C is het ontwerp van de straat-/parkbank Bend Bench. Eveline Bijleveld, studente Industrieel Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam, maakte het ontwerp in opdracht van VelopA uit Leiderdorp. Michael Braungart zelf gaf het ontwerp een positieve beoordeling.

Eveline Bijleveld: 'Alles draait om materiaalscheiding en gemakkelijke ontmanteling. Goedbedoelde recycle-bankjes zijn een gruwel. De gemixte kunststoffen van gangbare bankjes zijn niet te scheiden en de milieuwinst is daardoor nihil. Mijn ontwerp is van verzinkt staal met een basis uit één stuk en een zuivere, nylon 6 (eventueel gekleurde) bekleding: straks 100% te recyclen in de eigen materiaalbaan. De kwaliteit van de materialen blijft daarbij behouden.'

Kijk voor meer informatie over C2C en Bend Bench onder links.

Stalen roosters en titaanzink

Begin maart 2011 hebben zowel Dejo als Staco het Cradle to Cradle certificaat voor hun roosterproducten in de wacht gesleept. Eerder viel Rheinzink deze eer ten deel. De zinkproducent ontving het certificaat voor haar dak- en gevelproducten en hemelwaterafvoersysteem. MBDC EPEA voerde de certificering uit. Kijk op de downloadsectie voor het certificaat.