Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
5 december 2024
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet. Zo komt de geplande DRI-installatie voor de vestiging in Gent in elk geval langer in de wacht te staan. Redenen voor het staalconcern om pas op de plaats te maken zijn de hoge energieprijzen binnen Europa, de trage ontwikkelingen in waterstoftechnologie en de gebrekkige bescherming van Europese producenten ten opzichte van niet-Europese tegenvoeters op de Europese staalmarkten.
Vier jaar geleden ontvouwde ArcelorMittal de plannen om de productie van staal in haar Europese fabrieken vergaand te verduurzamen. Doel: de CO2-emissie als gevolg van de staalproductie in Europa per 2030 met 30% terugbrengen en uiteindelijk vanaf 2050 koolstofneutraal zijn. Zo zou bij ArcelorMittal Belgium in Gent een nieuwe DRI (Direct Reduced Iron)-installatie komen die samen met elektro-ovens vanaf 2030 goed kan zijn voor een reductie van de jaarlijkse CO2-uitstoot met 3,9 miljoen ton. Met de verduurzaming wil het staalconcern een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van de Green Deal van de Europese Unie en het Akkoord van Parijs en aan een solide toekomst van de staalindustrie in Europa.
De vergroeningsplannen staan nu tijdelijk on hold. ‘Zonder een helder beleid dat hogere kosten voor duurzaam staal compenseert, kunnen we geen definitieve beslissingen nemen’, meldt ArcelorMittal’s CEO, Aditya Mittal. Mede vanwege de aarzelende progressie in waterstoftechnologie had de staalfabrikant ingezet op het maken van een tussenstap: eerst produceren op basis van aardgas en pas daarna definitief overstappen op waterstof. Door de sterk gestegen gasprijzen is deze overgangsfase echter een weinig economische optie.
Ook kampt het concern, net als andere staalfabrikanten in Europa, met hoge energieprijzen, aanzienlijk hoger dan in landen buiten de Europese gemeenschap. Daarnaast ondervinden de Europese producenten concurrentienadeel van de import van goedkoper staal uit China. Ondanks de invoering van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en andere handelsmaatregelen is er volgens ArcelorMittal binnen de EU nog geen sprake van een ‘gelijk speelveld’ voor fabrikanten van buiten en van binnen de unie.
Hoe ’t verder gaat met het verduurzamen van de staalfabricage bij Arcelor (en andere Europese producenten), hangt mede af van een gewijzigd ‘staalactieplan’ van de Europese Commissie. Hierin worden mogelijke steunmaatregelen voor de Europese staalindustrie opgenomen, onder meer om de hoge energiekosten het hoofd te bieden maar ook om de vraag naar staal vanuit bijvoorbeeld de automotive- en bouwsector te stimuleren. Presentatie van dit Europese plan staat op de rol voor volgend voorjaar.
In elk geval tot die tijd wil ArcelorMittal zich binnen Europa toeleggen op de inzet van elektro-ovens en de productie van XCarb, staal gemaakt van schroot in elektro-ovens die draaien op hernieuwbare elektriciteit.
|
EMPHATICAL uit de startblokken TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen. |
|
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen. |
|
Bouwemissietool gelanceerd TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten. |
Pagina 1 van 1 |