
Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal
4 april 2025
FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen.
De stichting is het antwoord op het groeiend belang van ondernemen en bedrijfsvoering op basis van circulaire principes (in plaats van lineaire). Circulariteit draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelen, weten de initiatiefnemers van het nieuwe samenwerkingsverband, maar kan ook de strategische autonomie van ons land vergroten.
Zo is in de transitieagenda’s voor de metaal-, technologie- en kunststofindustrie een (mogelijke) reductie van 3.3 megaton in uitstoot van CO2 voorzien, terwijl nieuwe circulaire businessmodellen een extra toegevoegde waarde tot 3,4 miljard euro kunnen opleveren.
Om dit gecombineerde milieutechnische en economische potentieel te benutten, is samenwerking binnen de sectoren noodzakelijk, menen de participanten. De focus moet daarbij liggen op het midden- en kleinbedrijf dat zich nu vaak geconfronteerd ziet met praktische en financiële obstakels op weg naar circulair werken.
Al sinds 2017 spannen bedrijven binnen de sectoren zich in om de overstap naar circulariteit te maken, samen met overheden en kennisorganisaties. Dat heeft onder meer geresulteerd in verbeterde, meer duurzame productontwerpen, terugname en remanufacturing van gebruikte producten, steeds meer geavanceerde recycling van materialen en meer samenwerking binnen de ketens.
Toch kan de circulaire transitie nog wel een injectie gebruiken, vindt de stichting: ‘Circulaire businessmodellen rekenen nog niet rond, wet- en regelgeving gaan nog steeds uit van een lineaire economie en veel bedrijven zijn zich niet bewust van de risico’s rond kritieke grondstoffen’.
Om het overgangsproces te versnellen, wil de stichting bedrijven nog meer en beter bewust maken van de urgentie van circulair ondernemen en enthousiasmeren, informeren en adviseren bij de transitie. Onderzoek naar knelpunten en mogelijke oplossingen hiervoor, behoort ook tot het takenpakket. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de participanten in het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie: RVO, Circonnect en de ministeries van Economische Zaken, en Infrastructuur en Waterstaat en regionale (kennis)organisaties.
Door het faciliteren van de circulaire transitie wil de stichting tevens bijdragen aan de toekomstbestendigheid en de grondstoffenonafhankelijkheid van de maakindustrie.
Het bestuur van de stichting bestaat uit vertegenwoordigers van de initiatiefnemers FME, Metaalunie en NRK. Harald Tepper, Programmaleider Circulaire Economie en EcoDesign bij Philips, vervult de rol van onafhankelijk voorzitter. Diana de Graaf is aangesteld als operationeel directeur.
|
Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie FME, Koninklijke Metaalunie en Federatie NRK hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). |
|
Versnellen, niet vertragen Stilstand is achteruitgang, is de gedachte achter de recente brandbrief van de Maatschappelijke Alliantie aan premier Schoof. |
|
CO2-emissie bij thermisch verzinken fors omlaag Verzinkerijen bereiken nu al doel CO2-emissiereductie. |
|
CBAM onder vuur Het CBAM werkt nog allerminst effectief, oordeelt de Europese vereniging voor staalproducenten Eurofer. |
|
Stel circulair slopen verplicht Vijf organisaties bepleiten wettelijke verankering van circulair slopen. |
|
Bouwemissietool gelanceerd TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten. |
Pagina 1 van 1 |