Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Een beter milieu begint met staal
Kunstencentrum De Kunstlinie, Almere (SANAA).
Over het algemeen wordt licht bouwen gezien als gunstig vanwege de materiaalbesparing. Minder materiaal zorgt voor minder 'embodied energy' van het gebouw. Daarentegen zou zwaarder bouwen voordeliger zijn voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De 'operational energy' valt lager uit en daarmee is de relatief grotere hoeveelheid embodied energy te compenseren of zelfs te nivelleren.
De werkelijkheid is echter genuanceerder dan de veronderstelling. Soms is licht bouwen energiezuiniger, dan weer zwaar bouwen. De energiezuinigheid van een gebouw in de gebruikfase is immers van vele (f)actoren afhankelijk; het klimaat, de omgeving, de ligging en projectering, de gebouwfunctie, de bezettingsgraad, om maar enkele parameters te noemen. (Lees ook het artikel uit het vakblad Bouwen met Staal, te vinden in de downloads.)
Bovendien bestaat de totale operational energy van een gebouw voor slechts 30% uit energie voor koelen en verwarmen. Uitsluitend dit deel wordt beïnvloed door het (thermisch) gewicht van het gebouw. Energiebesparing door zwaar(der) bouwen kan dan ook nooit meer zijn dan die 30%.
Energieverbruik in een kantoorgebouw; verwarmen/koelen heeft hierin een aandeel van 34%.