Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Versnellen, niet vertragen
Stilstand is achteruitgang, is de gedachte achter de recente brandbrief van de Maatschappelijke Alliantie aan premier Schoof.
CO2-emissie bij thermisch verzinken fors omlaag
Verzinkerijen bereiken nu al doel CO2-emissiereductie.
CBAM onder vuur
Het CBAM werkt nog allerminst effectief, oordeelt de Europese vereniging voor staalproducenten Eurofer.
Stel circulair slopen verplicht
Vijf organisaties bepleiten wettelijke verankering van circulair slopen.
Intentieverklaring Duurzame bruggen en viaducten ondertekend
Rijkswaterstaat en de provincies Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland ondertekenen Intentieverklaring Duurzame bruggen en viaducten.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Licht bouwen

Kunstencentrum De Kunstlinie, Almere (SANAA).

Over het algemeen wordt licht bouwen gezien als gunstig vanwege de materiaalbesparing. Minder materiaal zorgt voor minder 'embodied energy' van het gebouw. Daarentegen zou zwaarder bouwen voordeliger zijn voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De 'operational energy' valt lager uit en daarmee is de relatief grotere hoeveelheid embodied energy te compenseren of zelfs te nivelleren.

De werkelijkheid is echter genuanceerder dan de veronderstelling. Soms is licht bouwen energiezuiniger, dan weer zwaar bouwen. De energiezuinigheid van een gebouw in de gebruikfase is immers van vele (f)actoren afhankelijk; het klimaat, de omgeving, de ligging en projectering, de gebouwfunctie, de bezettingsgraad, om maar enkele parameters te noemen. (Lees ook het artikel uit het vakblad Bouwen met Staal, te vinden in de downloads.)

Bovendien bestaat de totale operational energy van een gebouw voor slechts 30% uit energie voor koelen en verwarmen. Uitsluitend dit deel wordt beïnvloed door het (thermisch) gewicht van het gebouw. Energiebesparing door zwaar(der) bouwen kan dan ook nooit meer zijn dan die 30%.

Energieverbruik in een kantoorgebouw; verwarmen/koelen heeft hierin een aandeel van 34%.