Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Hergebruik

Uitbreiding Brabanthallen, Den Bosch (architectenbureau Cepezed).

Hergebruik is méér dan alleen dan recycling. Hergebruik van een (bouw)materiaal wordt in het algemeen onderverdeeld naar een aantal niveaus. Hierbij geeft bijvoorbeeld niveau 1 doorgaans een lagere milieubelasting dan niveau 2 en zo verder.

  1. Hergebruik van het gehele gebouw;
  2. Hergebruik van de constructie van het gebouw;
  3. Hergebruik van (constructie)delen van het gebouw in een nieuw gebouw;
  4. Hergebruik van (constructie)delen van het gebouw met beperkte aanpassingen in een nieuw gebouw;
  5. Recycling van het (constructie)deel in een Electric Arc Furnace (zie Productieroutes voor staal).

Bij recycling – hoe lovenswaardig ook – is de geboekte milieuwinst dus lager dan bij de vier hierboven geschetste niveaus van hergebruik. Een ander belangrijk verschil tussen recycling en hergebruik is dat elk materiaal herbruikbaar is, maar niet elk materiaal óók recyclebaar. Voorbeelden van bouwmaterialen die zowel herbruikbaar als recyclebaar zijn, zijn papier, glas, aluminium en staal.

Bij het ontwerpen voor hergebruik geldt een aantal elementaire ontwerpuitgangspunten. Allereerst moeten de verbindingen demontabel zijn. Hierdoor zijn de onderdelen 'schadevrij' uit de constructie te nemen. Bovendien verloopt de demontage snel, met weinig geluidhinder en stofvorming en zónder bouwafval.

Daarnaast dienen bij voorkeur gangbare profielen (voor onder meer kolommen en liggers) te worden toegepast. Standaard-profielen zijn – al of niet na enige bewerking zoals het verwijderen van kop- en voetplaten – eenvoudiger opnieuw te gebruiken in een ander bouwproject (zie Voorbeeld recycling).

Demontabel ontwerpen: een must voor hergebruik.