Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

ontwerpprincipes

Revalidatiekliniek Groot Klimmendaal (Koen van Velsen architect).

Volgens het principe van Trias Energetica leidt de weg tot energiezuinige gebouwen via drie stappen: beperking van de energievraag, zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame energie en indien nodig, fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk inzetten. Maar hoe doe je dat in de praktijk? En wat zijn de punten waarop je het hoogst ‘kunt scoren’?

0-energie: ontwerpprincipes

Bij gebouwgebonden energie is het principe van de Trias Energetica leidend. Volgens dit principe moet eerst zoveel mogelijk energie bespaard worden, daarna moet de resterende energie zoveel mogelijk duurzaam worden opgewekt en als het gebouw dan nog energie nodig heeft, dan moet deze zo efficiënt en schoon mogelijk worden gebruikt.

Eisen aan energieverbruik

Een goed maat voor de energieprestatie van een gebouw is de EPC-waarde. Met ingang van 1 januari 2009 zijn de EPC-eisen voor andere functies dan wonen aangescherpt. Zo eist de overheid voor kantoren een EPC die in de nieuwe situatie ruim 50% lager ligt dan in de oude situatie.

De overheid eist voor de functies uit bovenstaande figuur een minimum warmteweerstand van 2,5 m2K/W. Een hogere warmteweerstand waarde leidt tot een lagere EPC, al is het niet mogelijk om algemeen aan te geven hoeveel een hogere warmteweerstand de EPC-waarde verlaagt. Dit moet per project worden beoordeeld. Voor woningen is een indicatie gegeven van de verlaging van de EPC waarde in onderstaande tabel. Te zien is dat verhogen van de isolatie tot tien procent winst kan opleveren, afhankelijk van de vereiste EPC. Daarbij is verbeteren van de warmteweerstand van het dak voor het verkrijgen van een goede, totale EPC effectiever dan verbeteren van de warmteweerstand van de gevel.