Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

daglichttoetreding en warmtelast

Expo-/congresgebouw Elicium Amsterdam RAI (Benthem Crouwel Architecten).

De uitdaging bij het ontwerpen van duurzame gebouwen ligt in optimalisatie van de combinatie van kunstverlichting en daglichttoetreding. Hoe meer daglichttoetreding, hoe minder kunstmatige verlichtingbenodigd is en hoe minder energie een gebouw verbruikt. Vergroting van het glasoppervlak licht daarom voor de hand. Glasoppervlakken kunnen echter juist voor energieverlies zorgen en te veel instraling van zon voor een hoge warmtelast. Er moet dus een balans worden gevonden.

Een effectieve methode voor vergroting van de daglichttoetreding in gebouwen is de toepassing van daklichten. Voor een betrekkelijk eenvoudig gebouw (een industriehal) is in Finland bekeken wat het effect van daklichten is op de daglichttoetreding en de warmtelast. Lichtstraten in het dak hebben de voorkeur boven verticale beglazing hoog in de gevel, omdat ze diep in het gebouw daglicht laten toetreden.

Voor een goede daglichttoetreding wordt aangeraden minimaal 10% van het dakoppervlak als lichtstraat uit te voeren en maximaal 15%, in verband met oververhitting.

Daglichttoetreding via daklichten heeft als nadeel dat in de zomer oververhitting van de ruimte kan optreden. Daarnaast geeft de lage isolatiewaarde van lichtdoorlatende materiaal van de koepels energieverlies in de winter. De Suntracker van Keromat uit Emmen heeft die nadelen niet. De Suntracker bestaat uit een koepel met daarin een systeem met spiegels die zich iedere 10 minuten rechtstreeks op de zon richten en daardoor gedurende de hele dag zorgen voor een geoptimaliseerd lichtniveau op de werkvloer. Onder de koepel zit een warmte-isolerende laag. Het systeem is onder meer toegepast bij machinefabriek Tumakon in Hengevelde.