Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Assessment systemen

Facet – kantoorgebouw Mediq, Utrecht (Ibelings van Tilburg Architecten).

In Nederland zijn diverse assessment systemen (softwarepakketen of webtools) beschikbaar die de duurzaamheid van een gebouw in kaart brengen, op basis van levenscyclusanalyse (LCA). De bekende, gangbare systemen zijn GPR Gebouw, GreenCalc+, DuboCalc, EcoQuantum, DGBC Materialentool, BREAAM NL en NVTB/MRPI.

Deze instrumenten werken intussen allemaal volgens de geharmoniseerde 'Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken', volgens NEN 8006. Met deze methode wordt de milieuprestatie van een gebouw of bouwwerk berekend op basis van de milieuprestaties van de verschillende producten en materialen waaruit het is samengesteld. De milieudata van producten en diensten worden onttrokken aan de Nationale Milieudatabase. De methode schrijft géén producten of materialen voor, maar stimuleert wel tot doordachte keuzes zodat de milieubelasting van gebouwen door materiaalgebruik zo beperkt mogelijk blijft.

Voor nieuwe woningen, woongebouwen en kantoren moet per 2013 een milieuprestatieberekening worden overlegd bij de omgevingsvergunningaanvraag. Lees verder

Deze website laat u kennismaken met enkele belangrijke systemen. Een overzicht van de assessment systemen die werken met de Bepalingsmethode en de Nationale Milieudatabase en zijn gevalideerd door SBK, is te vinden op www.milieudatabase.nl