Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Personeelstekort sta-in-de-weg naar klimaatneutraal in 2050
Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, stelt het EIB.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Greencalc+

Greencalc+ is ontwikkeld door Stichting Sureac (een samenwerkingsverband van Rijksvastgoedbedrijf, Nuon, NIBE en DGMR). Het is de grondig herziene opvolger van het programma GreenCalc dat in 1997 is geïntroduceerd. Het huidige programma is niet alleen inzetbaar bij kantoorgebouwen, maar ook bij woningen, scholen, gezondheidscentra, winkels en zelfs hele wijken.

Greencalc+ meet de duurzaamheid van het gebouw of de wijk op de drie thema's materiaal-, water- en energiegebruik. De resultaten worden gevangen om één getal, de 'milieu-index'. De Milieu-Index Gebouw (MIG) staat voor de duurzaamheid van een gebouw, onafhankelijk van het gedrag van de gebruikers ervan. Hierdoor zijn gebouwen met eenzelfde functie onderling te vergelijken.

De score wordt bepaald door vergelijking met de duurzaamheid van een referentiegebouw uit 1990. Deze referentie heeft een standaard MIG-waarde van 100. Hoe hoger deze waarde, hoe duurzamer het gebouw. Een huidig duurzaam gebouw heeft een MIG van tussen 150 en 300. Een MIG van 160 tot 190 komt, afhankelijk van de gebouwfunctie(s) en de duurzaamheidsmaatregelen, overeen met het huidige Bouwbesluitniveau.

Exclusief voor kantoorgebouwen hanteert Greencalc+ een labelklasse-indeling, gebaseerd op de MIG voor kantoren en vergelijkbaar met de bekende energielabelling (A t/m E).

Greencalc+ is sinds 2012 in beheer bij DGBC, dat tevens BREEAM-NL voert. Door BREEAM-NL wordt Greencalc+ aangewezen als een van de instrumenten voor het berekenen van de milieubelasting van materialen (volgens BREEAM-NL Nieuwbouw, categorie Materialen - MAT-1)

www.greencalc.com