Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Hulp bij hergebruik
Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal.
Cursus met restwaarde
Op 24 september gaat de tweedaagse cursus Hergebruik van constructiestaal van start.
Op weg naar duurzame bruggen en viaducten
Opdrachtgevers-coalitie gaat voor eenduidige duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

ULCOS = Ultra Low CO2 Steelmaking

Villa Jansen, Rotterdam (Designed by Erick van Egeraat).

Bij zowel het EAF- als het BF-staalproductieproces (zie: productieroutes voor staal) is de uitstoot van CO2 met 10–15% terug te dringen. Daartoe doet de staalindustrie forse investeringen. Zo ontwikkelt Tatasteel IJmuiden op dit moment een nieuw proces voor CO2-reductie bij BF. De doelstelling van dit project – ULCOS – is een afname van 50%. In de eerste projectfase zijn 200 (variant-)productieroutes onderzocht op emissies, technologische ontwikkeling en (toekomstige) implementatiemogelijkheden. Uit het onderzoek komen 4 kansrijke technologieën naar voren:

  • Hoogoven met top gas recycling. Hierbij worden gassen gescheiden en nuttige gassen teruggevoerd in de oven. Zo is te besparen op cokesgebruik.
  • Smelting reduction (HISARNA). Deze technologie is gebaseerd op smelten en gebruikt aanzienlijk minder kolen. Hierdoor gaat de CO2-uitstoot omlaag. De kolen zijn te vervangen door bijvoorbeeld biomassa.
  • Direct reduced iron (DRI). Hierbij wordt ijzer direct uit ijzererts geproduceerd via een 'reductiegas' uit aardgas. Daarna wordt het ijzer via EAF omgezet in staal.
  • Iron ore electrolysis. Hierbij worden staal en zuurstof geproduceerd via elektrolyse van ijzer uit ijzererts. Deze technologie is – in vergelijking met de drie alternatieven – nog het minst ontwikkeld. Maar het proces kent geen CO2-uitstoot.   

Productie van ijzer direct uit ijzererts door elektrolyse geeft geen CO2 uitstoot

Iron ore electrolysis: elektrolyse van ijzer uit ijzererts geeft geen CO2 uitstoot.

Top gas recycling en HISARNA lijken het meest kansrijk voor Ultra Low CO2 Steelmaking. In 2010 beleeft ULCOS fase twee: een eerste stap naar het opschalen van de technologieën naar een industrieël productieproces. Daartoe wordt in IJmuiden in 2011 een 'kleine' hoogoven gebouwd met een capaciteit van 1 miljoen ton staal.

Meer informatie over ULCOS biedt de presentatie op de Nationale Staalbouwdag 2010 in de downloadsectie.