Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Concepten

ENDIS-kantoorconcept (Van Hoogmoed Architecten, Deltastaal e.a.).

De ontwerper wil al in een vroeg stadium van het project bepalen, welke ontwerpkeuzes tot een duurzaam ontwerp leiden. Daartoe biedt deze website handreikingen per gebouwtype.

  • kantoorgebouw Voor het duurzame kantoor is er het concept ENDIS: EnergieNeutraal en Duurzaam In Staal. Aan de basis van het concept staat een staalskelet met houten en stalen vloeren. Om het energiegebruik in de gebruikfase van het ENDIS-gebouw te minimaliseren, is een samenhangend pakket aan passieve en actieve maatregelen voorzien.
  • portiekflatrenovatie Dit ENDIS-concept voorziet in revitalisering van de grote voorraad portieketage-woningen uit de jaren ’50 en ’60. Deze woningen zijn doorgaans woontechnisch verouderd, maar bouwtechnisch nog in goede conditie. Verschillende vormen van revitalisering zijn mogelijk: van eenvoudig planmatig onderhoud tot en met meer ingrijpende renovatie van het bestaande casco, al of niet gecombineerd met een nieuwe dakopbouw.
  • woongebouw Aan de basis van dit concept ligt een studie van Bauforum Stahl uit Düsseldorf. Het concept is zowel bouwkundig, installatietechnisch als constructief uitgewerkt. Bij de stalen hoofddraagconstructie zijn drie verschillende stabiliteitssystemen (kern, windverbanden en raamwerken) bedacht, elk in twee varianten. Voor alle zes varianten is het staalgebruik in kaart gebracht.
  • supermarkt Een ontwerprichtlijn voor een energieneutrale supermarkt, uit het studieproject Target Zero van British Constructional Steelwork Association. De richtlijn presenteert de effecten van energiebesparende maatregelen en energieopwekkende technieken op de vermindering van de gebouwgebonden CO2-uitstoot (carbon footprint).
  • distributiecentrum Een ontwerprichtlijn van Target Zero voor een energieneutraal distributiecentrum. Ook deze richtlijn geeft de uitwerking van energiebesparende maatregelen en energieopwekkende technieken op de vermindering van de gebouwgebonden uitstoot van CO2 (carbon footprint).