Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Steel Network Sustainable Construction Charter

Op 27 september 2010 ondertekenden vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven uit de internationale staalsector het Steel Network Sustainable Construction Charter. Dit convenant bezegelt het collectieve streven van de sector naar een gezamenlijke, strategische aanpak van promotie, onderzoek en kennisoverdracht over het toepassen van staal voor een duurzaam gebouwde omgeving. Het initiatief tot de overeenkomst komt van IPO Steel Network, een samenwerkingsverband van staalpromotie-organisaties uit verschillende Europese landen.

Duurzame aanbevelingen

Het Charter geeft praktische aanbevelingen voor een groot aantal gemeenschappelijke activiteiten. De accenten liggen op:
• ondersteunen van een dynamische dialoog en samenwerking tussen alle partijen binnen de bouw: van staalproducent tot en met gebouwbeheerder;
• vergroten van het bewustzijn bij alle betrokkenen over de positieve effecten van staaltoepassingen op economisch, esthetisch, sociaal en ecologisch vlak;
• promotie van recycling van staal en hergebruik van stalen bouwdelen;
• verspreiden van informatie voor kwaliteit(sverbetering) van het constructief ontwerp;
• verzekeren van gerichte scholing en training van ontwerpers en bouwers;
• participeren in onderzoek en ontwikkeling van duurzame stalen bouwproducten en
• genereren van bredere publiciteit voor de onderscheidende mogelijkheden van staal op het gebied van duurzaamheid.

Het convenant dient tevens als instrument bij de internationale inspanningen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Het sluit aan op het strategische duurzaamheidsplan 2020 van de Europese Commissie.

Dragers van het convenant

Het Charter is ondertekend door:

  • Worldsteel, de internationale organisatie voor de ijzer- en staalindustrie;
  • Eurofer, de Europese federatie van ijzer- en staalindustrieën;
  • ECCS en Eurometal, de Europese federaties van staalconstructiebedrijven en staalhandelsondernemingen;
  • Europese ijzer- en staalproducenten: ArcelorMittal, Dillinger Hütte, Duferdofin Nucor, Ferrosider, Gruppo Beltrame, Marcegaglia, Ruukki, Salzgitter, SSAB, Stefana, Tata Steel, en Tenaris Dalmine;
  • EuroInox: de Europese organisatie voor de ontwikkeling van roestvast staal en
  • IPO Steel Network: het samenwerkingsverband van onafhankelijke staalpromotieorganisaties in Europa, waaronder Bauforumstahl (Duitsland), Bouwen met Staal (Nederland), ConstruirAcier (Frankrijk), Infosteel (België en Luxemburg), Promozione Acciaio (Italië), SBI (Zweden) en SZS (Zwitserland).

www.iposteelnetwork.org