Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

aanscherping grenswaarden thermische isolatie

In het Bouwbesluit 2012 zijn – vergeleken met Bouwbesluit 2003 – de minimale waarden voor de thermische isolatie scherper gesteld.

Per 1 januari 2015 zijn de eisen bovendien gesegmenteerd naar onderdeel van de gebouwschil. Het Bouwbesluit 2012 vereist nu een minimale RC-waarde van 3,5 m2 K/W voor vloeren, 4,5 m2 K/W voor gevels en 6,0 m2 K/W voor daken. Met de hedendaagse, hoogwaardige isolatie is een RC van 6,0 al haalbaar bij een isolatiedikte van 130 mm.

De vereiste U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van ten hoogstens 1,65 W/m2.K geldt nu als gemiddelde voor alle ramen, deuren en kozijnen. Een individuele component (een afzonderlijk raam, deur of kozijn) mag maximaal een U-waarde van 2,2 W/m2.K hebben.

De aanscherpingen zullen uitsluitend het energiegebruik terugdringen bij industriefuncties, die worden verwarmd voor het gebruik door personen. Voor andere verwarmde gebouwen is de energieprestatie maatgevend. Wel zorgt de aanscherping bij deze gebouwen voor verdere verkleining van de speelruimte om met installatietechnische maatregelen aan de energieprestatie-eis te voldoen.