NTA 8713 Hergebruik constructiestaal, nu ook in 't Engels
Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’.
Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie
FME, Koninklijke Metaalunie en Federatie NRK hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI).
Versnellen, niet vertragen
Stilstand is achteruitgang, is de gedachte achter de recente brandbrief van de Maatschappelijke Alliantie aan premier Schoof.
CO2-emissie bij thermisch verzinken fors omlaag
Verzinkerijen bereiken nu al doel CO2-emissiereductie.
CBAM onder vuur
Het CBAM werkt nog allerminst effectief, oordeelt de Europese vereniging voor staalproducenten Eurofer.
Stel circulair slopen verplicht
Vijf organisaties bepleiten wettelijke verankering van circulair slopen.
Intentieverklaring Duurzame bruggen en viaducten ondertekend
Rijkswaterstaat en de provincies Gelderland, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland ondertekenen Intentieverklaring Duurzame bruggen en viaducten.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

EcoQuaestor

EcoQuaestor is een nieuw, gratis Excel-programma op www.bouwprojecteconomie.nl voor het berekenen van de bouwkosten en de milieuprestatie van nieuwe gebouwen. Voor het vaststellen van de milieuprestatie maakt het programma gebruik van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken. De milieugegevens van materialen en bouwproducten worden onttrokken aan de Nationale Milieudatabase.

Het programma is samengesteld door een collectief van 12 bouwkostenadviesbureaus, aangesloten bij de NVBK (Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen). Het is vooral bedoeld voor opdrachtgevers, architecten en aannemers die direct betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten.

Het programma drukt de berekende milieulasten uit in schaduwprijzen (conform de SBK-bepalingsmethode). De resultaten zijn ook weer te geven in Ecokosten, ReCiPe, carbon footprint, CED en de Ecokosten/Waarde Ratio. Het resultaat van de milieuberekening voor een project wordt in het programma gekoppeld aan de elementenbegroting. Hierdoor ontstaat al bij de programmering of het schetsontwerp een beeld van te verwachten bouwkosten én milieukosten. Bovendien is op elk moment duidelijk wat het effect is op de milieukosten als bijvoorbeeld materiaal- of productkeuzes wijzigen.

Het berekenen van de investeringskosten voor nieuwbouw en van de milieulasten gaat volgens de nieuwe NEN 2699 'Investerings- en exploitatiekosten van onroerende zaken – Begripsomschrijvingen en indeling'. Dit zorgt ervoor dat de investeringskosten een plaats krijgen binnen de beoordeling van lasten en baten over de gehele levensduur van het gebouw (Life Cycle Costing)

www.bouwprojecteconomie.nl