Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

EcoQuaestor

EcoQuaestor is een nieuw, gratis Excel-programma op www.bouwprojecteconomie.nl voor het berekenen van de bouwkosten en de milieuprestatie van nieuwe gebouwen. Voor het vaststellen van de milieuprestatie maakt het programma gebruik van de Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken. De milieugegevens van materialen en bouwproducten worden onttrokken aan de Nationale Milieudatabase.

Het programma is samengesteld door een collectief van 12 bouwkostenadviesbureaus, aangesloten bij de NVBK (Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen). Het is vooral bedoeld voor opdrachtgevers, architecten en aannemers die direct betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten.

Het programma drukt de berekende milieulasten uit in schaduwprijzen (conform de SBK-bepalingsmethode). De resultaten zijn ook weer te geven in Ecokosten, ReCiPe, carbon footprint, CED en de Ecokosten/Waarde Ratio. Het resultaat van de milieuberekening voor een project wordt in het programma gekoppeld aan de elementenbegroting. Hierdoor ontstaat al bij de programmering of het schetsontwerp een beeld van te verwachten bouwkosten én milieukosten. Bovendien is op elk moment duidelijk wat het effect is op de milieukosten als bijvoorbeeld materiaal- of productkeuzes wijzigen.

Het berekenen van de investeringskosten voor nieuwbouw en van de milieulasten gaat volgens de nieuwe NEN 2699 'Investerings- en exploitatiekosten van onroerende zaken – Begripsomschrijvingen en indeling'. Dit zorgt ervoor dat de investeringskosten een plaats krijgen binnen de beoordeling van lasten en baten over de gehele levensduur van het gebouw (Life Cycle Costing)

www.bouwprojecteconomie.nl