Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Tool materiaal BmS

Tool materiaal, gemaakt door Bouwen met Staal en gratis te gebruiken op www.dutchhall.nl, berekent de carbon footprint van een (bedrijfs)hal met een staalskelet en een geïsoleerd staaldak. De gevels van de hal bestaan uit geïsoleerde binnendozen met een stalen buitenbeplating. Na invoer van de locatie van de hal, geometrie en keuzes van dak- en gevelisolatie geeft de tool de carbon footprint (in kg CO2/m2) van de verschillende componenten van de gebouwschil en de draagconstructie.

De tool haalt de milieugegevens van de materialen, waaronder de MRPI’s constructiestaal, uit de Nationale Milieudatabase. De berekening gaat volgens de MMG-rekenregels van het Bouwbesluit 2012. Deze regels (acht formules) zijn voor de praktische toepassing samengebald tot één vuistregel:

MEFp;bw = 0,473 [kg CO2 eq/kg] * hvh [kg/gebouw of gebouwdeel]
ofwel: de milieubelasting van het product in het bouwwerk = de CO2-uitstoot per kg product x de hoeveelheid product in het gebouw of bouwdeel.

• Naar de tool materiaal. Bij de tool gaat een rekenvoorbeeld van de carbon footprint van een standaardhal.