Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

ENDIS-portiekflat-renovatie

Portiekflat-renovatie is ontwikkeld door ENDIS, een multidisciplinair samenwerkingsverband voor EnergieNeutraal en Duurzaam bouwen In Staal. Het ontwikkelingsteam bestaat uit: WonenBreburg, Van Hoogmoed Architecten, Evert Vrins Energieadvies, CAE Nederland, SlimRenoveren en Bouwen met Staal. Dit collectief wordt op specifieke deelterreinen, zoals kostenmanagement, brandveiligheid en duurzaamheid geadviseerd door: Vitruvius Consultancy, Inno-Experts, PAC Project Analyse & Consultancy, Heerkens van Bavel Bouw, Van Ieperen Groep, Allpro Giessen, Adviesbureau Hamerlinck, IV-Bouw, Tata Steel Construction Centre en Deltastaal (Staalfederatie Nederland).

Betaalbare revitalisering

Het concept biedt praktisch antwoord aan de behoefte tot revitalisering van de grote voorraad portieketage-woningen in ons land, gebouwd in de jaren ’50 en ’60. Deze woningen zijn doorgaans woontechnisch verouderd, maar bouwtechnisch nog in goede conditie. Zowel vanuit milieu- en financieel oogpunt als vanuit architectonisch, stedenbouwkundig en sociaal-economisch perspectief ligt sloop en nieuwbouw van deze woningen niet voor de hand. Het concept voorziet in verschillende vormen van betaalbare revitalisering van bestaande portiekflats: van eenvoudig planmatig onderhoud tot en met meer ingrijpende renovatie van het bestaande casco, al of niet gecombineerd met een nieuwe dakopbouw. De klanten (projectontwikkelaar, woningcorporatie, gemeente danwel de particuliere eigenaren) hebben de vrije keuze.

Integrale aanpak

Aan elke ingreep gaat een integraal ontwerpproces vooraf, waarbij bouwkunde, constructie en installatietechniek nauw op elkaar worden afgestemd. De uitvoering gaat zoveel mogelijk met geprefabriceerde elementen, voor een hoge bouwsnelheid en lage bouwkosten. Het resultaat: comfortabele en duurzame woningen met hoge energieprestaties. De energiebesparing kan oplopen tot zo’n 70% ten opzichte van de bestaande situatie. Het energielabel kan verbeteren van E naar A++.

Portiekflat-renovatie won eind vorig jaar 'De Voorsprong 2012' in de categorie Renovatie. Deze jaarlijkse prijs van de SEV is bedoeld voor nieuwbouw- en renovatieconcepten die energiezuinige en tegelijkertijd betaalbare woningen en woongebouwen in het vooruitzicht stellen. De prijs is onderdeel van het innovatie-programma Energiesprong, uitgevoerd door Platform 31 in opdracht van het Ministerie van Wonen en Rijksdienst.

• Voor meer informatie: www.endis.nl/endis-portiekflat-renovatie