Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

BHH-model gebouwen

De hoofddraagconstructie van een gebouw draagt voor een belangrijk deel bij aan de totale materiaalgebonden milieuprestatie van een gebouw. Het is daarom van belang de materiaalhoeveelheden, benodigd voor een hoofddraagconstructie in een vroeg stadium van het ontwerpproces te kunnen bepalen. Hiertoe heeft IMd Raadgevende Ingenieurs In opdracht van onder meer het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Koninklijke Metaalunie het Model Bepaling Hoeveelheden Hoofddraagconstructie (BHH-model) ontwikkeld.

Aan de hand van dit model kan in een vroeg ontwerpstadium (wanneer nog niet alle dimensies van de hoofddraagconstructie zijn vastgesteld) al een indicatie worden verkregen van de materiaalhoeveelheden van de hoofddraagconstructie. Het model is geschikt voor de meest gangbare constructies van gebouwen met meerdere bouwlagen en rechthoekige plattegronden. Bijzondere gebouwvormen of constructies met vloeroverspanningen van meer dan 20 m. behoren niet tot het toepassingsgebied.

Kern van het model is het bepalen van de belangrijkste parameters die de functionele eenheid van het gebouw vastleggen. Deze parameters zijn bijvoorbeeld: gebouwfunctie, stramienmaten, aantal bouwlagen, typen vloerafwerkingen en scheidingswanden. Na invoer van de gegevens bij deze parameters bepaalt het model de belastingen en de benodigde hoeveelheden materiaal. De constructeur geeft aan welk type fundering, hoofddraagconstructie en vloersysteem wenselijk is. De milieuprestaties van de materialen zijn te bepalen met andere, daarvoor geschikte tools zoals GreenCalc Materialentool of het NIBE-Tabellenboek. In een later stadium van het ontwerpproces zijn de materiaalhoeveelheden op basis van de definitieve dimensionering van de (hoofd)draagconstructie exacter vast te stellen.

  • Het model (een Excel-programma) en de achterliggende rekenregels zijn naar verwachting vanaf 1 maart 2014 te bestellen bij Stichting Bouwkwaliteit (SBK) via www.milieudatabase.nl De rekenregels zijn vrij te gebruiken en worden door bijvoorbeeld W/E Adviseurs geïntegreerd in hun software GPR Gebouw.