Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Personeelstekort sta-in-de-weg naar klimaatneutraal in 2050
Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, stelt het EIB.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

MAT 8 Rekentool Gebouwflexibiliteit 1.0 (DGBC)

De 2014-editie van de duurzaamheidsbeoordelingsrichtlijn BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie gaat vergezeld van de MAT 8 Rekentool Gebouwflexibiliteit 1.0. Met deze tool, ontwikkeld door de Werkgroep Flexibiliteit van DGBC, wordt de gebouwflexibiliteit via een quickscan in kaart gebracht.

Conform de richtlijn beoordeelt de tool de flexibiliteit van een gebouw op drie niveaus: verkavelbaarheid, aanpasbaarheid en multifunctionaliteit. Multifunctionaliteit (ofwel macro-flexibiliteit) weegt hierbij in beginsel het zwaarst mee. Bij elk van de drie niveaus – ofwel ‘key performance indicators’ (KPI’s) – worden vijf vragen gesteld die elk 0 tot en met 3 punten kunnen opleveren. De vragen worden nader verklaard op het tabblad 'Toelichting'. Op het tabblad ‘Rekentool’ wordt de score per KPI in het zwart weergegeven en in het wit de bijdrage aan de totaalscore op MAT 8. Binnen de KPI’s worden verschillende onderdelen van het gebouw onderscheiden: hoofddraagconstructie, gevel, binnenafbouw en installaties. De scores op deze onderdelen verschijnen onderaan het tabblad Rekentool en bieden zo inzicht in de flexibiliteitsprestaties (en eventueel gewenste verbeteringen) op de vier belangrijke gebouwcomponenten.

De eindscore uit de tool wordt omgezet naar een aantal MAT8-creditpunten (0 tot maximaal 8).

  • De MAT 8 Rekentool Gebouwflexibiliteit 1.0 is hier gratis als ZIP-bestand te downloaden.
  • BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 is hier als PDF kosteloos op te halen.