Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Personeelstekort sta-in-de-weg naar klimaatneutraal in 2050
Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, stelt het EIB.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Christelijke Agrarische Hogeschool (Dronten)

____

EPC-waarde: 0,54.
GPR Gebouw score: energie 8,2 / milieu 7,2 / gezondheid 8,3 / gebruikskwaliteit 9,6 / toekomstwaarde 8,1.

____

De nieuwbouw van de Christelijke Agrarische Hogeschool in Dronten zijn de principes van Bouwen met groen en glas toegepast; het gebouw is geheel door glazen muren omhuld.

Uitgangspunt voor het ontwerp is om met duurzame materialen en bewezen technieken tot een energiezuinig gebouw te komen met lage gebruikskosten (energie en onderhoud). De lage gebruikskosten gedurende de levensduur maken de inzet van meer kostbare installaties mogelijk. In vergelijking met een bestaand schoolgebouw zijn de gebruikskosten over een periode van dertig jaar 1,5 miljoen euro lager, zo is de verwachting. De studenten werken in een theater onder een glazen plafond. Tussen de twee onderwijstorens ligt een binnenplein dat dienst doet als ontmoetingsruimte en als locatie voor de schoolfeesten.

De nieuwbouw heeft een glazen tuinbouwkas als omhulsel; een verwijzing naar het agrarische karakter van het onderwijs. Maar de klimaatomstandigheden in een doorsneekas zijn bepaald niet prettig voor mensen. Daarom hebben ingenieursbureau Cauberg-Huygen en architectenbureau DBG een slim klimaatconcept bedacht.

Bouwkundig wordt het concept gekenmerkt door een luchtdichtheid (Qv;10 waarde): 0,2 dm³/s.m² (niet gecontroleerd), U-waarde open geveldelen, inclusief kozijnen: 0,6 en U-waarde deuren: 0,6. De Rc-waarde van de dichte geveldelen komt gemiddeld op: 3,5 m².K/W. De Rc-waarde van het dak bedraagt: 3,5 m².K/W. De Rc-waarde van de beganegrondvloer is: 3,5 m².K/W.

Het gebouw is voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater, geregeld via een warmtepomp met LTV. Afgifte gebeurt via de vloeren. Warmte en koude worden opslagen/gebufferd in de bodem (WKO). Naast de zonneboiler (7,5 m²) is het gebouw toegerust met PV-cellen (123,5 m²). Degebalanceerde ventilatie is CO2 gestuurd. De koeling is vrij, door bodemopslag.

Overige energiemaatregelen zijn: automatsche buitenzonwering (in glasoverkapte ruimte: techniek uit kassenbouw), aanzuiging van lucht uit de kas voor extra opwarming in de winter en hergebruik van hemelwater voor toilet en kranen.

____

oplevering: 2009 • omvang: 6.116 m• opdracht: Aeres Groep • projectontwikkeling en bouw: Friso Bouwgroep, Burgers Ergon en Thermoflor Bright Buildings • architectuur: BDG Architecten • bouwfysisch advies: DPA Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs • constructief advies en staalbouw: Thermoflor