Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Las Palmas (Rotterdam)

____

De herbestemming en uitbreiding van Las Palmas in Rotterdam was niet speciaal bedoeld als energiezuinig en duurzaam. Voor een monument is het vanuit oogpunt van duurzaamheid toch zeer geslaagd.

Las Palmas, het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn in Rotterdam, dateert uit 1953. Tot in de jaren '70 was het in gebruik; daarna raakte het in verval. Zo'n tien jaar geleden stond gebouw op de nominatie voor sloop, maar de gemeente Rotterdam wilde het graag behouden. OVG Projectontwikkeling heeft het gebouw op de Wilhelminapier gerenoveerd tot een multifunctioneel complex waarin zowel commerciële als culturele organisaties gevestigd zijn.

Benthem & Crouwel Architecten tekende voor zowel de renovatie als het nieuwe OVG-kantoor op het dak. Het behouden van bestaande draagstructuren leverde een reductie van 50% op de milieukosten. Bij de renovatie van dit monument zijn de industriële uitstraling en bestaande gevelelementen behouden gebleven. Het gebouw herbergt architectenbureau Inbo, het Nederlands Fotomuseum en marktonderzoeksbureau Metrixlabs. Op het dak van Las Palmas betrok OVG zelf het tweelaagse penthouse-kantoor. Dit staat als een losstaand object op het dak. Dat spaart een fundering uit: een goed voorbeeld van meervoudig grondgebruik, een belangrijk item in binnenstedelijk gebied.

OVG was pas in een laat stadium bij de renovatie van de bestaande bouw betrokken, waardoor sommige opties niet meer zijn onderzocht. Wel is er veel gebruik gemaakt van daglicht in combinatie met intelligente werkplekverlichting, dubbel glas met argonvulling en zonwering. Verwarming en koeling gebeurt via stadsverwarming, een compressiekoelmachine en vier luchtbehandelingskasten met WTW. Ondanks zonwerende beglazing en beweegbare lamellen die oververhitting voorkomen, was er toch nog een grote koelbehoefte. Het penthouse wordt vijfvoudig geventileerd en heeft klimaatplafonds. De verlichting is energiezuinig en wordt daglichtafhankelijk geregeld.

____

oplevering: 2007 • omvang: 24.000 m2 • opdracht en ontwikkeling: OVG Real Estate • architectuur: Benthem Crouwel Architecten • constructief advies: DHV • hoofduitvoering: Strukton-Jurriëns Bouw • staalbouw: Oostingh Staalbouw • Foto boven: Jannes Linders (i.o.v. Benthem Crouwel), foto onder: Kloet Onderhoud

____