Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Personeelstekort sta-in-de-weg naar klimaatneutraal in 2050
Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, stelt het EIB.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Rabobank Westland (De Lier)

_____

EPC-waarde: 1

Greencalc+: C-label (214 punten)

Energielabel: A+

_____

Het ontwerp van architect Eduard Böhtlingk voor het Rabobankkantoor Westland in De Lier zet een nieuwe norm voor bouwen met zonnewarmte, daglicht en groen. Doelstelling bij het ontwerp van het gebouw was een 30% lagere EPC dan de wettelijke eis. Dat is gelukt, mede dankzij het integrale ontwerpproces.

Het drielaagse gebouw heeft in het midden een overdekt atrium over de volledige gebouwhoogte. De zes meter diepe kantoren langs de gevels hebben over de volle diepte daglicht. Daglicht kan via de buitengevel diep in het kantoor komen door de grote vrije hoogte van de ruimten: 3,30 m.Via het atrium is dat mogelijk, omdat de wanden van de kantoren lichtdoorlatend zijn.

Het zonlicht wordt ‘s zomers met een speciaal ontwikkelde, strekmetalen luifel zó geweerd dat licht wel invalt, maar warmte buiten blijft. De luifel is volledig op de zon ontworpen: de zuidzijde is het grootst (2,5 m), aan de noordoost- en noordwestzijde relatief klein. Hier zijn extra maatregelen getroffen om de vanuit het zuiden invallende zon te weren: de ramen in de noordelijke gevels hebben een grote negge en aan de buitenzijde van de stijlen zijn verticale stroken strekmetaal aangebracht. De luifel loopt binnen de gevel door als verlaagd-plafondstrook, waarin daglicht en kunstlicht worden gecombineerd. Al het glas in de gevels is driedubbel uitgevoerd. De beweegbare horizontale jaloezieën in de gevels zijn per ruit te regelen en ook volledig op te trekken.

Het kantoor kan het gehele jaar lang zijn verwarming en koeling putten uit zonne- en aardwarmte. De WKO met warmtepompsysteem gaat samen met thermische activering van de holle, Slimline-vloeren op de verdiepingen, waarin tevens alle leidingen en kabels zijn weggewerkt. De leidingen voor plafondkoeling zijn in de betonnen onderplaat van de Slimlinevloer ingestort. De leidingen voor vloerverwarming zijn aangebracht in een anhydrietvloer op zwaluwstaartplaten. De keuze voor deze bovenvloer is gemaakt vanwege de vloerverwarming en vanwege de geluidwerende werking van de extra massa. Hiermee is de bovenafwerking niet demontabel. De leidingen in de vloer zijn echter bereikbaar via luiken en vloerputten. De hoofdleidingen lopen in de gangzone langs het atrium, hier is de vloer wél toegerust met veel grote luiken.

In de kantoren zijn op elk stramien aansluitpunten voor data en elektra gemaakt langs zowel de buiten- als de atriumgevel. Zonnecellen en de naastgelegen windmolen leveren de benodigde groene stroom. De grote hoeveelheid daglicht via de glazen gevels en het deels beglaasde atriumdak zorgt bovendien voor een aanzienlijk lager elektriciteitsverbruik.

_____

jaar oplevering: 2009 • omvang: 4.700 m2 • opdracht: Rabobank • ontwikkeling en uitvoering: Van Mierlo bouwmaatschappij • architectuur: Architectenbureau Böhtlingk • bouwfysica: Techniplan adviseurs, DGMR en Goudstikker •  installaties: Van Dorp Installaties • constructief advies: Goudstikker De Vries • staalbouw: Dijkstaal • foto's: Sicco van Grieken

_____