Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

kantoor Rijkswaterstaat – Westraven (Utrecht)

____

EPC nieuwbouwdeel: 0,771, bestaande (hoog)bouw: 0,995, gemiddeld: 0,883

Greencalc: 189.

____

Het Westravencomplex voor Rijkswaterstaat bestaat uit een gerenoveerde hoogbouw tussen twee lage, nieuwe gebouwvleugels. In het gebouw worden diverse klimaatzones ingericht, afhankelijk van het gebruik.

Al in een vroeg stadium werd besloten om het complex integraal te ontwerpen. Die integrale aanpak maakte het mogelijk om de installaties geheel af te stemmen op het bouwkundige en constructieve concept. Met deze synergie zijn vele voordelen behaald. Zo is het Westravencomplex naar verwachting zeer energiezuinig. Door de inpassing van thermisch actieve vloeren is het vloerenpakket superdun geworden. Constructieve elementen, zoals de ranke stalen kolommen, zijn benut om leidingen voor bijvoorbeeld het luchtkussendak of de verwarmingsconvectoren in te verbergen.

De nieuwbouwkantoren worden geklimatiseerd door betonkernactivering met naregeling via de ventilatielucht. De nieuwbouw is met de gerenoveerde hoogbouw verbonden via een entreestraat met luchtkussendak, een koel binnenklimaat (enige verwarming) en een windluwe binnentuin. De hoogbouw wordt geklimatiseerd via een klimaatplafond en convectoren langs de gevel. De serres fungeren als klimaatbuffers en de kunstverlichting past zich automatisch aan aan de kleur en intensiteit van het daglicht.

Een belangrijk uitgangspunt voor de hoogbouw was het oplossen van het ‘sick building syndrome’ waar het gebouw mee te kampen had. Om een hoog gebouw heeft de wind vrij spel. De ramen op de bovenste verdiepingen kunnen vanwege de hoge winddruk slechts zelden open. Een doek uit met teflon versterkt glasvezel werkt op de zonnige zijden van het gebouw als een buffer en tempert de winddruk. Medewerkers kunnen daardoor twee keer zo vaak een raam openzetten als bij een traditionele gevel. Het doek is ook een uitstekende zonwering, terwijl je er toch gewoon doorheen kunt kijken en genieten van het prima uitzicht. Voor de noordgevel is gekozen voor een tweedehuidfaçade van glas.

____

oplevering: 2007 • omvang: 27.000 m2 (bestaand) en 23.000 m2 (nieuw) • opdracht: Rijksgebouwendienst • architectuur: Cepezed • bouwfysica: DGMR • constructief advies: ABT • uitvoering: Bouwcombinatie Westraven (Ballast Nedam en BAM) • staalbouw: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen • foto boven: Joop van Houdt/RWS, foto onder: Jannes Linders

____