Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Tool milieubelasting buiskolom BmS (1.0)

Deze tool bepaalt u de carbon footprint en de schaduwkosten van een stalen buiskolom, als onderdeel van de (hoofd)draagconstructie of gevelconstructie van een hal.

Hiertoe vult u in: de lengte van de kolom (keuze uit lengten van 2,5 tot 5 m), de staalsoort (S235, S275, S355 óf S460) en de belasting (tussen 50 en 2.000 kN). De verkozen kolomlengte wordt door de tool tevens als kniklengte gezien. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat de kolom aan de boven- en onderzijde scharnierend is verbonden en de halconstructie is geschoord. In geval van een middenkolom wordt de belasting geacht centrisch te werken.

U kunt kiezen uit twee typen buizen: rond (gelast) en rond (naadloos). Een naadloze buis bezit een gunstiger knikkromme dan een gelaste uitvoering. Hierdoor kan een naadloze buis in vergelijking met een gelaste buis een materiaalbesparing opleveren van zo’n 20%, bij gelijke lengte, staalsoort en belasting. Door de materiaalbesparing (en daarmee het geringere gewicht van de kolom) vallen ook de CO2-uitstoot en de schaduwkosten lager uit.

Ook kunt u de berekening laten uitvoeren op de ‘slankste’ of juist de ‘lichtste’ buis. De lichtste variant resulteert in een materiaalbesparing van circa 10%, wederom bij gelijke waarden voor de andere parameters. De lichtste buizen zijn buizen van 177,8x5 tot 193,7x6,3 mm dxt. De slankste buizen behoren tot de serie 139,7x5 tot 168,3x8 mm dxt. Rechthoekige en vierkante buizen worden in een komende versie van de tool opgenomen.

Uiteraard kunt u de tool eenzelfde berekening laten maken voor steeds een andere staalsoort. Hierdoor krijgt u een beeld van de verschillen in milieuprestaties tussen de verschillende staalsoorten.

Het rekenresultaat bestaat uit een opgaaf van het eigen gewicht van de verkozen buiskolom in kg per m1, de carbon footprint in kg CO2 en de schaduwkosten in Euro's.