Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Culinair circulair

The Green House is het nieuwe, tijdelijke paviljoen van het stationsgebied van Utrecht. Sinds 10 april 2018 biedt het gebouw voor een periode van 15 jaar onderkomen aan restaurant, vergaderzalen, keuken en urban farm van cateraar Albron. Daarna kan het gebouw weer in een handomdraai uit elkaar voor herbouw op een andere locatie óf voor hergebruik van de onderdelen in nieuwe projecten. U hoort en ziet er meer van tijdens het projectbezoek The Green House, georganiseerd door Bouwen met Staal en Booosting op woensdag 30 mei a.s.

Voorafgaand aan de rondleiding door het gebouw krijgt u een toelichting op de ontwikkeling van het project (door ontwikkelcombinatie R Creators), de architectuur (architectenbureau cepezed) en het constructief ontwerp (Pieters Bouwtechniek Delft).

In The Green House zijn restaurant en keuken van Albron volledig ‘van het gas af’, ze werken op zelf opgewekte elektriciteit. Daartoe is het dak van het gebouw belegd met zo’n 120 zonnepanelen. Het is één van de maatregelen om het gebouw ook energieneutraal te maken. Zo zijn de gevels toegerust met triple glas en de benodigde warmte en koude wordt onttrokken aan het naburige Rijkskantoor De Knoop.

Na maximaal 15 jaar is het gebouw eenvoudig te demonteren voor hergebruik van het gehele gebouw op een andere locatie óf hergebruik van de componenten in andere projecten. Het demonteren en hermonteren gaat efficiënt, economisch en milieusparend dankzij de integrale inzet van herbruikbare materialen en producten voor installaties, vloeren, gevels, dak, fundering én de hoofddraagconstructie van het paviljoen. De hoofddraagconstructie is een modulair opgezet staalskelet van gangbare kolommen, liggers en verbanden met droge boutverbindingen.

Naast herbruikbaar zijn de constructie en bouwkundige onderdelen van het paviljoen ook gemakkelijk aanpasbaar. Het gebouw is voorbereid op eventuele veranderingen in het gebruik óf de komst van nieuwe functies of gebruikers in de toekomst, zowel tijdens de huidige gebruiksperiode van 15 jaar als in de daaropvolgende gebruiksfasen.

  • Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee.