Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Tijdelijke Rechtbank wint Nationale Duurzaamheidsprijs Staal

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is onlangs bekroond met de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. De prijs is toegekend voor de wijze waarop in dit project de idee van circulair bouwen integraal en tot op de bouwkundige en constructieve onderdelen in de praktijk is gebracht.

Het vierlaagse gebouw van 5.400 m2 aan de Fred. Roeskestraat bij Zuidas dient voor maximaal zes jaar als onderkomen van de rechtspraak. Daarna neemt nieuwbouw op een naburige kavel de huisvestingsfunctie permanent over en dient van de Tijdelijke Rechtbank geen spoor meer te bekennen zijn. Daartoe heeft dpcp – het consortium van Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects – een circulair totaalconcept ontwikkeld waarbij vol is ingezet op eenvoudige demontage en hergebruik van de bouwdelen, van interieur en installaties tot en met gevels, daken, vloeren en de hoofddraagconstructie.

De hoofddraagconstructie is een staalskelet van gangbare kolommen en liggers met eenvoudig te demonteren en remonteren knopen. De kanaalplaten van de vloeren zijn met speciale, demontabele verankeringen aan de staalconstructie vastgezet. Elke kanaalplaat is toegerust met vier stalen staven met schroefbussen aan de uiteinden. Twee horizontale staven zijn verbonden met de dragende stalen ligger. De andere twee buigen naar beneden en zijn gekoppeld aan de staalconstructie om de stijfheid van de vloer te garanderen. Dankzij deze verbindingen kunnen de kanaalplaten mettertijd schadevrij uit het staalskelet worden genomen. ‘Subliem in zijn eenvoud’ roemt de jury de aansluiting vloer-staalconstructie.

‘Daarbij is de Tijdelijke Rechtbank ook nog een architectonisch gebouw geworden’, aldus de jury. Gevels van strak gelede bandramen en gedistingeerde borstweringen met een buitenafwerking van kunststofdoek, een uitnodigende entree met royale trappartij en lichtstraat, een heldere routing voor de verschillende bezoekersstromen (eigen wegen voor rechtbankpersoneel, verdachten en het publiek), een duidelijke zonering van de wachtruimten en een pallet an zittingzalen van bescheiden allure…; aan alles valt af te lezen dat de Tijdelijke Rechtbank is ontworpen en uitgevoerd met de kwaliteiten van een permanent gebouw.

De jury vindt het project dan ook: ‘het toonbeeld van circulaire economie binnen de bouwsector, dat recht doet aan IFD, het weer actueel maakt, maar bovenal de hele bouwkolom prikkelt tot navolging. En daarmee is ’t unaniem de winnaar van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018’.

Voor de duurzaamheidsprijs waren – naast de Tijdelijke Rechtbank – twee andere projecten genomineerd: de overkapping van busstop Leidsche Rijn in Utrecht en de renovatie van de Tacitusbrug in Ewijk. In totaal dongen 29 projecten naar de prijs mee. Ze behoorden tot de 120 projecten die deelnamen aan de Nationale Staalprijs 2018.