Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Windparken gezamenlijk ontmantelen
Sif Decom en Ballast Nedam gaan samen de ontmanteling van verouderde fundaties van offshore windparken aanpakken.
Personeelstekort sta-in-de-weg naar klimaatneutraal in 2050
Het doel om de gebouwde omgeving van Nederland per 2050 klimaatneutraal te hebben, is ‘realistisch niet haalbaar’, stelt het EIB.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Circulariteit beloont

De bepalingsmethode ‘Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’ wordt aangepast aan de laatste inzichten. De herziening gaat naar verwachting per 1 januari volgend jaar in. De aanpassingen beogen vooral het gebruik van circulaire materialen te stimuleren en eenduidig te kunnen meten.

Met behulp van ‘Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’, een uitgave van Stichting Bouwkwaliteit (SBK), wordt de milieuprestatie van gebouwen (MPG) beoordeeld over de hele levenscyclus: van grondstofwinning tot hergebruik (recycling/afdanking). Na herziening heeft de bepalingsmethode een zogeheten ‘modulaire opbouw’. De vier fases van de levenscyclus van een product worden dan per fase inzichtelijk gemaakt:

A. Productie en bouw
B. Gebruiksfase
C. Sloop- en verwerkingsfase
D. Mogelijkheden voor hergebruik, terugwinning en recycling

Daarmee wordt het mogelijk om per fase keuzes te maken tussen producten. De fabrikant of branchevereniging kan hiermee op een uniforme wijze, in prestatieverklaring of milieurelevante productinformatie, meer onderscheidend inzicht geven in de milieukwaliteit van het product als gevolg van grondstoffen c.q. materiaalstromen.

De milieueffecten van het recycleproces en de uitkomende kwaliteit aan het einde van de levensduur worden dan gedeclareerd in module D van de bepalingsmethode. De toepassing van deze gerecyclede of hergebruikte grondstoffen c.q. materiaalstromen in een volgende productiecyclus komt tot uiting in de productiefase (module A) van de milieuprestatie.

De aanpassingen op een rij:

  • de bepaling van de MPG-score wordt verfijnd; metname de levensduur bij het toepassen van secundaire grondstoffen/producten moet in de herziene versie nauwkeuriger zijn vast te stellen;
  • niet-herbruikbare materialen krijgen in de herziene versie een negatieve waardering;
  • het aandeel secundair wordt in de herziene versie apart inzichtelijk gemaakt, zodat hierop apart kan worden gestuurd (module D).