Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Innovatieve staalproductietechnologie boekt milieuwinst

HIsarna heet de nieuwe technologie waarmee Tata Steel in de toekomst op een milieusparende manier staal wil produceren. De staalfabrikant voelt de nieuwe technologie al sinds 2011 aan de tand in een proefinstallatie op het bedrijfsterrein in IJmuiden. Uit de tests blijkt dat HIsarna forse besparingen levert op gebruik van energie en uitstoot van CO2.

HIsarna staat voor het vervaardigen van staal volgens Cyclone Convertor Furnace. Bij deze nieuwe technologie, deels door Tata Steel zelf bedacht, worden ijzererts en (poeder)kolen direct in een nieuw type oven gebracht en tot vloeibaar ruwijzer verwerkt. Voorbewerking van de ‘grondstoffen’ blijft achterwege. Hierdoor verdwijnt niet alleen een complete fase uit het staalproductieproces, ook het energiegebruik en de uitstoot van CO2 en andere (broeikas)gassen zoals koolmonoxide en stikstofoxiden loopt aanzienlijk terug.

Aanvankelijk ging Tata Steel nog uit van een reductie van 20% op broeikasgassen, in vergelijking met huidige productiemethoden, zoals het Blast Furnace Proces (oxystaalproces). Door aan het HIsarna-procedé staalschroot en biomassa toe te voegen, kan de uitstoot echter met ruim 50% omlaag. Bij HIsarna komt zuivere CO2 vrij. Door deze CO2 (tijdelijk) op te slaan, is zelfs een reductie tot 90% haalbaar.

Principe van het HIsarna-staalproductieproces.

Over enkele jaren zou HIsarna kunnen resulteren in sluiting van de bestaande twee cokesfabrieken, de pelletfabriek en de sinterfabriek in IJmuiden. Dat zijn de faciliteiten waarmee Tata Steel de grondstoffen voor de hoogovens voorbewerkt. Ook de twee hoogovens zouden dicht kunnen. Het vloeibare ruwijzer uit de HIsarna-fabriek gaat via speciale treinen naar de staalfabriek.

In de nabije toekomst dringt zich bij Tata Steel dan ook een grote investeringsvraag op: vernieuwen we de twee hoogovens óf zetten we volledig in op HIsarna? In theorie kan in IJmuiden over vijf jaar een volwassen fabriek staan, maar daar zijn wel ettelijke honderden miljoenen euro’s mee gemoeid.

HIsarna-productieproces, vergeleken met het traditionele oxystaalproces.

HIsarna maakt deel van ULCOS (Ultra-Low CO2 Steel Making). Dit programma heeft tot doel de CO2-uitstoot van het staalproductieproces te verminderen. In ULCOS werken Europese staalbedrijven, de mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksorganisaties samen. Financiële ondersteuning voor ULCOS komt van de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken.

  • Foto: Tata Steel Europe; figuren: ULCOS.
  • HIsarna wordt nader uit de doeken gedaan op www.steel-360.com