Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Circulair bouwen met staal op de Bouwbeurs

Donderdag 7 februari a.s. treft u Bouwen met Staal op de Bouwbeurs met de Innovatiesessie Circulair bouwen met staal, vanaf 10:30 uur in het TechForum, hal 9, Jaarbeurs Utrecht.

De innovatiesessie maakt deel uit van Bouwbeurs R&D, een nieuw beursprogramma voor (vooral) opdrachtgevers en ontwerpers rond het begintraject van het bouwproject. Elke Bouwbeursdag is gewijd aan één actueel ontwerpthema.

Donderdag 7 februari is dat ‘circulair ontwerpen en bouwen’, onder auspiciën van thema-ambassadeur Tom Frantzen (Frantzen et al architecten). ‘Het is belangrijk dat we al bij het ontwerp nadenken over hoe we grondstoffen kunnen terugwinnen als het gebouw zijn functie verliest. Maar laten we ook proberen om gebouwen te maken die geschikt zijn voor alternatief gebruik, om sloop te voorkomen.’, stelt Frantzen ter duiding van de opgave van circulair ontwerpen, met zijn vele schaalniveaus.

De innovatiesessie Circulair bouwen met staal haakt hierop in met een ‘state of the art’ in recente activiteiten – ontplooid dan wel ondersteund door Bouwen met Staal – om het hergebruik van staalconstructiedelen en van complete staalconstructies te stimuleren en faciliteren.

Een inspirerend praktijkvoorbeeld hiervan is The Green House. Dit tijdelijk horecapaviljoen, recht tegenover het Jaarbeurscomplex in Utrecht, is geheel ontwikkeld, ontworpen en gebouwd naar de principes van de circulaire economie. (Verderop in deze nieuwsbrief meer over The Green House). De ontwikkelmanager en kwartiermaker van The Green House, Rogier Joosten, is bij de Innovatiesessie om u het concept, de uitvoering, de hergebruiksopties en het achterliggende businessmodel van dit circulaire project uit de doeken te doen. Daarna neemt hij u mee naar het gebouw voor een ‘kijkje in de keuken’.

Deelname aan de innovatiesessie is geheel gratis. Hier kunt u zich aanmelden en het volledige programma bekijken. De bijeenkomst is bedoeld voor opdrachtgevers, architecten, constructeurs, staalbouwers en ieder ander met interesse voor circulair bouwen met staal. Uiteraard kunt u ook gewoon even binnenlopen als u donderdag 7 februari toch op de Bouwbeurs bent. De sessie start om 10:30 uur in het TechForum in hal 9.

  • Foto midden: The Green House, © Albron.

  • Andere foto’s: Bij de onlangs afgeronde herbestemming van drie, Rotterdamse winkelgebouwen uit de jaren ‘50 zijn de authentieke gevels gehandhaafd. Het bestaande betoncasco voldeed niet aan de nieuwe gebruikseisen en is vervangen door een staalskelet met staalplaat-betonvloeren. Alle liggers in het staalskelet zijn afkomstig uit oude constructies van sloopgebouwen. Het idee om oude constructies in te zetten als ‘donorskelet’ is van constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs. Het herbestemmingsontwerp van de winkelgebouwen (Hoogstraat 168-172) staat op naam van Rijnboutt.