Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Doel duurzame-energieproductie vraagt om volharding
Het nationale streven om in Nederland per 2030 tenminste 35 terawattuur (TWh) aan stroom duurzaam op te wekken, is nog altijd bereikbaar, maar vraagt wel doorzettingsvermogen.
Statistical Review of World Energy: 2023, duaal duurzaam
De winning van energie uit duurzame bronnen (zon en wind) is wereldwijd met 13 procent gestegen, zo wordt duidelijk uit de ‘Statistical Review of World Energy’. Minder positief is dat ook het energiegebruik én de uitstoot van CO2 als gevolg van energiegebruik op aarde flink is toegenomen.
Nu ook in Nationale Milieudatabase: staalframebouw
De nieuwe verklaring vertegenwoordigt frames van koudgevormde staalprofielen met wanddikten (plaatdikten) van 1–2 mm.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

100% circulair: The Green House

The Green House, het nieuwe tijdelijke horecapaviljoen van het Utrechtse stationsgebied, is genomineerd voor een Nederlandse Bouwprijs én een Nederlandse Duurzaam Bouwen Award. Nog even afwachten of het project in de prijzen valt: de winnaars Nederlandse Bouwprijs worden 4 februari bekend gemaakt, 14 februari volgt de uitslag van de Duurzaam Bouwen Awards. In elk geval is The Green House nu al een prijzenwaardige toepassing van circulariteit in de bouw.

In The Green House runt cateringbedrijf Albron sinds april 2018 een restaurant met keuken (op de begane grond) en een urban farm en vier vergaderzalen (op de verdieping). Het 600 m2 grote gebouw vormt de vitale invulling van het plein tussen Rijkskantoor de Knoop en het Rabobank-hoofdkantoor aan de Croeselaan, maar moet over 15 jaar plaatsmaken voor permanente nieuwbouw.

Het paviljoen kan dan snel en zonder (milieu)schade uit elkaar voor herbouw op een andere locatie óf voor hergebruik van de bouwdelen in nieuwe projecten. Dat komt door de integrale inzet van herbruikbare materialen en producten voor de installaties, gevels, dak, vloeren, fundering en de hoofddraagconstructie.

Circulair avant la lettre is de hoofddraagconstructie: een modulair opgezet staalskelet van gangbare verzinkte kolommen, liggers en stabiliteitsverbanden met droge boutverbindingen. Hierdoor is de constructie ‘in een handomdraai’ te monteren, maar ook te demonteren en opnieuw te monteren.

De begane grondvloer is niet, zoals gebruikelijk, van gestort beton maar van straatklinkers op een verdicht zandbed met vloerverwarming. De verdiepingvloeren bestaan uit geprefabriceerde houten elementen; het dak uit geperforeerde, geïsoleerde stalen dakplaten op stalen liggers. De gevels zijn een afwisseling van dichte houtskeletbouwpanelen en volledig transparante glazen vliesgevels.

Zelfs de fundering van The Green House is herbruikbaar. De fundering is opgebouwd uit standaard stelcon platen, gefundeerd op staal. Op de platen liggen eveneens standaard ‘legio-blokken’ van ongewapend beton die de krachten uit de kolommen van de staalconstructie gespreid afvoeren.

Veel onderdelen van The Green House zijn bovendien al eens eerder gebruikt. Diverse componenten die vrij zijn gekomen uit de verbouwing van de naburige Knoopkazerne tot Rijkskantoor hebben hun nieuwe bestemming gekregen in The Green House. Zo zijn de oude rookglazen gevelpanelen van de kazerne terug te vinden in de tweede huid en in de kas van het paviljoen. De Knoop heeft gefungeerd als ‘donorgebouw’.

Naast herbruikbaar zijn de circulaire componenten van het paviljoen ook aanpasbaar. Dat maakt dat het paviljoen eventuele veranderingen in het gebruik of functie gemakkelijk kan faciliteren, zowel tijdens de eerste gebruiksperiode van 15 jaar als in daaropvolgende gebruiksfasen.

Voor The Green House worden zoveel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik. Ze blijven in het bezit van de leverancier, waardoor een volledig circulair businessmodel ontstaat.

The Green House is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkeld door R Creators, het samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom. Het architectonisch ontwerp is gemaakt door architectenbureau cepezed. Pieters Bouwtechniek tekent voor het constructief ontwerp. In onderaanneming van Strukton leverde Kampstaal de staalconstructies.