Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Duurzaam bouwen met staal

Tata Steel Europe in IJmuiden fungeert op donderdag 21 maart a.s. als gastheer van het seminar Duurzaam bouwen met staal 2019. Zoals elk jaar brengt het seminar de belangrijke actuele trends en ontwikkelingen in het duurzaam ontwerpen en bouwen met staal.

Het programma is nog niet helemaal rond, maar hergebruik van staalconstructies, de milieuimpact van hoogbouw en de koppeling tussen ontwerptools zoals Revit en de Nationale Milieudatabase zijn de waarschijnlijke. Gezien de seminarlocatie, moet ’t wel raar lopen, wil HIsarna niet aanbod komen.

HIsarna is de nieuwe technologie waarmee Tata Steel in de toekomst op een meer milieusparende manier staal wil produceren. De technologie wordt sinds 2011 getest via een proefinstallatie op het bedrijfsterrein in IJmuiden. Uit de tests blijkt dat HIsarna forse besparingen kan geven op energiegebruik en CO2-uitstoot.

Principe van het HIsarna-staalproductieproces.

Bij de nieuwe technologie worden ijzererts en (poeder)kolen direct in een nieuw type oven (Cyclone Convertor Furnace) gebracht en daar tot vloeibaar ruwijzer verwerkt. De voorbewerking van de grondstoffen is hierbij niet nodig. Hierdoor verdwijnt een complete fase uit het staalproductieproces én lopen energiegebruik en uitstoot van CO2 en andere (broeikas)gassen zoals koolmonoxide en stikstofoxiden aanzienlijk terug. De reductie op broeikasgassen kan uitkomen op zo’n 20% in vergelijking met de huidige productiemethoden en zelfs nog forser uitpakken (tot 50%) bij toevoeging van staalschroot en biomassa aan het HIsarna-procedé.

Het seminar heeft vooral constructeurs, staalbouwers, bouwplantoetsers en docenten en studenten bouwkunde als deelnemers op ’t oog. Maar ook architecten, aannemers, duurzaamheidsadviseurs en toezichthouders vinden er veel van hun informatieve gading. Constructeurs die zijn aangesloten bij het Constructeursregister kunnen rekenen op 2 permanente-educatiepunten als ze deelnemen aan het seminar. Architecten kunnen de bestede uren bijschrijven als WAT-uren.

Binnenkort publiceert Bouwen met Staal het seminarprogramma op deze evenementenpagina. Via die pagina kunt u zich nu al aanmelden. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. De catering is inbegrepen.

  • Foto’s: Met hergebruik van monumentale bouwdelen zoals het staalskelet en de gevels is gebouw Estel in Nijmegen, het voormalige hoofdkantoor van Nederlandse Hoogovens uit begin jaren ‘70, getransformeerd tot luxe woongebouw. ‘Estel Résidence’ is in december 2018 opgeleverd, met ruim 60 luxe appartementen. Teake Bouma architectuur/stedenbouw en Geesink Weusten Architecten tekenen voor het herbestemmingsontwerp. © Norbert van Onna.