Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Seminar Duurzaam bouwen met staal
Het jaarlijkse seminar Duurzaam bouwen met staal beleeft aankomende donderdag 7 november haar 2024-editie bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort.
Hulp bij hergebruik
Bouwen met Staal introduceert de Handleiding NTA 8713:2023 Hergebruik van constructiestaal.
Cursus met restwaarde
Op 24 september gaat de tweedaagse cursus Hergebruik van constructiestaal van start.
Op weg naar duurzame bruggen en viaducten
Opdrachtgevers-coalitie gaat voor eenduidige duurzaamheidseisen bij aanbesteding en contractvorming
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

ReDuCE voor reuse

Staal is het materiaal bij uitstek voor circulair bouwen. Immers, stalen bouwdelen laten zich gemakkelijk als bouwdeel hergebruiken. Nieuwe opties voor het demonteren en hergebruiken van staalplaat-betonvloeren zijn onderwerp van het Europese onderzoeksproject ReDuCE: Reuse and Demountability using Steel Structures and the Circular Economy.

Participanten in ReDuCe zijn de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van TU Delft, de universiteiten van Braford (VK) en Luxembourg, Lindab S.A. (Luxemburg), AEC3 (VK en Duitsland) en namens Nederland Tata Steel en Bouwen met Staal. Steel Construction Institute, de Engelse evenknie van Bouwen met Staal, fungeert als projectcoördinator.

Dit collectief heeft zich gebogen over innovatieve technische oplossingen, tools en aanbevelingen voor het ontwerpen van constructies die zich gemakkelijker lenen voor demontage en hergebruik. De focus van het project ligt op staal-betonconstructies van verdiepinggebouwen.

De projectpartners hebben een constructiesysteem ontwikkeld voor een eenvoudig te demonteren en daarmee herbruikbare staalplaat-betonvloer. Binnen dit systeem is een cruciale rol weggelegd voor de koppelingen tussen de stalen ligger en het dek (geprofileerde staalplaat, gevuld met beton). De verbindingen zijn boutverbindingen die het mogelijk maken om het volledige dek (plaat+betonvulling) schadevrij los te maken van de ligger. Daardoor is de gehele vloerconstructie (ligger+plaat+betonvulling+verbindingen) of alle onderdelen daarvan opnieuw ‘als bouwdeel’ te gebruiken: reuse in plaats van recycling.

De pluspunten van zo’n constructiesysteem voor duurzaam en circulair bouwen zijn tijdens het onderzoek in kaart gebracht over de gehele levensduur, op grond van LCA-analyses van de toegepaste materialen en aan de hand van indicatoren voor circulaire economie.

Het onderzoek is begin dit jaar afgerond. De uitkomsten komen uitgebreid aan bod in de aankomende editie van het vakblad Bouwen met Staal, publicatie eind deze maand. Doel, aanpak en resultaten van het project komen eveneens uitvoerig over de bühne tijdens het seminar Duurzaam bouwen met staal 2020, later dit jaar.

  • Meer info over het ReDuCe is te vinden op de website van TU Delft.
  • Foto’s: bouw Anna van Buerentoren, Den Haag (Wiel Arets Architects, Nicole Romijn Fotografie).