Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

EMPHATICAL uit de startblokken
TNO het startsein gegeven aan EMPHATICAL, een veelomvattend onderzoeksproject voor het verduurzamen van de productie van staal en andere metalen.
Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

Productkaarten en EPD's constructiestaal

De Nationale Milieudatabase (NMD) is sinds september 2022 aangevuld met volledig vernieuwde productkaarten voor constructiestaal.

De productkaarten leveren actuele, gewogen en gevalideerde informatie en data over de milieu-impact van constructiestaal in alle fasen van de levenscyclus: vanaf de winning van grondstoffen, transport naar fabriek en de fabricage (walsen, verzinken/coaten, bewerken) tot en met sloop/afdanking, terugwinning, recycling en hergebruik (modules A t/m C en D).

De data zijn merk-ongebonden en van toepassing op alle gangbare typen warmgewalste profielen, buis, koker, dikke plaat en stafstaal. De constructiedelen zijn in Nederland vervaardigd en geschikt voor verwerking in draagconstructies van gebouwen en civiele werken in ons land.

De data zijn of worden tevens opgenomen in tools, zoals GPR Gebouw. Hiermee wordt de materiaalgebonden milieubelasting van een bouwwerk berekend met de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ volgens EN 15804. Deze bepalingsmethode wordt aangewezen vanuit het Bouwbesluit.

De data zijn eveneens opgenomen in vier Environmental Product Declarations (EPD’s) van SNS en Bouwen met Staal, die door stichting MRPI® worden uitgegeven. De EPD’s zijn gebaseerd op LCA-studies volgens ISO 14025, EN 15804 en de NMD-Bepalingsmethode. Toetsing van de certificaten is uitgevoerd aan de hand van het MRPI®-EPD verification protocol November 2020.v4.0.

  • De EPD’s zijn kosteloos als PDF te downloaden van de website van het MRPI en van Bouwen met Staal.