Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Een beter milieu begint met staal

Accelereren voor reduceren CO2-uitstoot
Om het doel van 55% CO2-reductie per 2030 t.o.v. 1990 te bereiken, moet de sector de komende jaren versnellen in het verduurzamen.
Vergroening staalproductie voorlopig bevroren
ArcelorMittal heeft haar voornemens tot een ingrijpende verduurzaming van de staalfabricage in haar Europese vestigingen tijdelijk in de ijskast gezet
Nederland in wereldtop klimaatadaptatie
Nederland presteert prima op het gebied van klimaatadaptatie, zo blijkt uit de Climate Change Performance Index. Op de onlangs gepubliceerde wereldranglijst bezet Nederland de vijfde plaats. Alleen Denemarken doet ’t beter.
Minder woningen uit transformaties
In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Duurzame metaalbouw: de feiten en cijfers
Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) introduceert 'Factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw'.
Aanscherping MPG uitgesteld
VRO-minister Mona Keijzer heeft de invoering van aanscherpte MPG-eisen op de lange baan geschoven.
Hergebruiksprijs Staal 2024 voor LAB42
LAB42, het nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw van de Universiteit van Amsterdam, heeft de Hergebruiksprijs Staal 2024 in de wacht gesleept.
Bouwemissietool gelanceerd
TNO introduceert de TNO Bouwemissietool, een zelf ontwikkelde rekentool voor snel inzicht in schadelijke emissies bij uitvoering bouwprojecten.

flexibel ontwerpen: constructie

Woningen Apeldoorn (Courage Architecten).

Het belangrijkste kenmerk van een flexibel ontwerp is dat het ontwerp aanpasbaar is. Bij flexibel ontwerpen is onderscheid te maken tussen de draagconstructie (skelet en vloeren), de gevels en de installaties.

Draagconstructie

Een flexibele draagconstructie is skeletvormig. Een constructie met (doorgaande) dragende wanden is niet of nauwelijks aanpasbaar; vooral niet als de wanden een rol spelen in de stabiliteit van het gebouw.

Een skeletvormige structuur vergemakkelijkt het verplaatsen van binnenwanden, het vervangen van kabels en leidingen, het vernieuwen van gevelelementen en zelfs het naderhand samenvoegen van verdiepingen of het aanbrengen van liften of trappenhuizen.

Bij een skeletvormige stáálconstructie gaan ruime vloeroverspanningen en flinke netto-verdiepinghoogten samen met relatief lichte en kleinschalige constructieelementen (kolommen en liggers). Het geheel of gedeeltelijk integreren van de liggers binnen de vloerconstructie (geïntegreerde liggers) resulteert in een lagere bruto-verdiepinghoogte. De opbrengst daarvan is niet alleen een grotere netto-verdiepinghoogte, maar ook een gering gebouwvolume waardoor valt te besparen op energie voor verwarmen en koelen.

Een skeletvormige draagconstructie (rechts) is flexibel.

In Nederland staat bijna 6 miljoen m2 kantoorruimte leeg, terwijl er vraag is naar woningen. Of en in hoeverre een kantoor geschikt is voor herbestemming tot woongebouw, is snel te bepalen met behulp van de Transformatiepotentiemeter (Geraedts en Van der Voordt, 2002; zie het artikel uit Real Estate Magazine, april 2005, onder Downloads). Hieruit is een aantal harde eisen voor het ontwerp af te leiden:

Checklist harde eisen aan draagconstructie

  1. Verdiepinghoogte is NIET kleiner dan 2,7 m.;
  2. Verdiepinghoogte is NIET groter dan 5,7 m.;
  3. Kantoordiepte is NIET kleiner dan 10 m.


Indien het kantoor niet aan deze eisen voldoet, dan heeft herbestemmen tot woningen geen zin. Voor de draagconstructie gelden ook enkele minder harde eisen.

Checklist minder harde eisen aan draagconstructie

  1. Draagconstructie heeft een stramien groter dan 3,6 m.;
  2. Draagconstructie verkeert in goede (bouwtechnische) conditie;
  3. Draagconstructie bezit voldoende (reserve) draagvermogen voor verticaal toevoegen (optoppen);
  4. Draagconstructie faciliteert het toevoegen van een kelder onder het gebouw;
  5. Draagconstructie staat op voldoende afstand van naburige bebouwing om horizontale uitbreidingen mogelijk te maken (zie ook: Flexibel ontwerpen, gevels).


Bij het ontwerpen op (mogelijke) functieverandering van het gebouw, moet de ontwerper in het bijzonder letten op eventuele veranderingen in variabele belastingen op de constructie. Van kantoor naar woning kan betrekkelijk eenvoudig, want de variabele belastingen in een woning zijn doorgaans beperkter. Maar van kantoor naar winkel kan meestal niet (zomaar). De variabele belastingen per functieklasse liggen vast in NEN-EN 1991-1-1.

Variabele belastingen per functieklasse volgens NEN-EN 1991-1-1.

Klasse onderdeel qk [kN/m2]
Klasse A (wonen en huishoudelijk gebruik) vloeren 1,75
trappen 2,0
balkons 2,5
Klasse B (kantoorruimten) kantoorruimten 2,5
Klasse C (bijeenkomstruimten) tafels 4,0
vaste zitplaatsen 4,0
zonder obstakels 5,0
fysieke activiteiten 5,0
grote mensenmassa's 5,0
Klasse D (winkelruimten) kleinhandel 4,0
warenhuizen 4,0